Vlaamse Wetenschapsweek 2012

Wetenschap in de Kijker

Traditiegetrouw ging in 2012 reeds voor de tiende keer de Vlaamse Wetenschapsweek door.  De Vlaamse universiteiten, hogescholen en  wetenschappelijke instellingen openden in het kader van “Wetenschap in de Kijker” (WIK) een hele week hun deuren.  Van maandag 19 november tot en met vrijdag 23 november 2012 konden de Vlaamse scholieren kennismaken met het actuele onderzoek in tal van wetenschapsdomeinen. 

Al nam het aanbod aan wetenschapspopulariserende initiatieven en activiteiten in Vlaanderen de laatste jaren enorm toe, toch kon ook deze editie van “Wetenschap in de Kijker” weer heel wat leerlingen en hun leraars mobiliseren: niet minder dan 21.849 jongeren namen met groot enthousiasme deel aan de 591 activiteiten, speciaal op maat voor hen georganiseerd.  Uit een bevraging bij de medewerkers aan WIK bleek dat ook deze editie ruimschoots aan de verwachtingen van het beleid voldeed, nl. jonge mensen bewust maken van het belang van wetenschap en technologie voor onze samenleving, hun interesse hiervoor aanwakkeren en hen een juistere beeldvorming over wetenschappers en wetenschappelijk onderzoek  bijbrengen.

Dag van de Wetenschap

Een nog ruimer publiek kreeg de gelegenheid om met wetenschappelijke activiteiten kennis te maken op de Dag van de Wetenschap, afsluiter van de Vlaamse Wetenschapsweek op zondag 25 november. Op 94 locaties werd wetenschap op begrijpelijke en boeiende wijze getoond en uitgelegd. De Vlaamse universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen en – doe centra, musea, Volkssterrenwachten en planetaria hadden samen een aanbod van 531 activiteiten uitgewerkt. Voor het eerst deden ook 22 bedrijven mee en toonden hun afdelingen onderzoek en ontwikkeling. De Dag van de Wetenschap klokte af op 34.534 bezoekers, een verdrievoudiging t.o.v. de vorige editie in 2010. Dit is een belangrijke aansporing om dit succesvolle evenement voortaan jaarlijks te organiseren.

www.wetenschapsweek.be